KÄNSLOR HOS HUND: ZIGGY

Vi tänkte berätta lite om två hundar – med ungefär samma problematik men individer som krävde helt olika lösningar. Båda hundarna stormskällde på andra hundar, i tid och otid och speciellt i vissa situationer. De förekom också utfall mot människor. Den ena hunden var skräckslagen med lite dåliga erfarenheter i bagaget och den andra var mer viljestark och frustrerad. Båda hundarna visade alltså samma beteenden men det som skiljde dem åt är att de hade olika känslor. Vill ni lära känna dem och veta hur vi tränade? 

Ziggy är en Soft Wheaten Terrierkille på 2, 5 år. Ziggy och Matte kom på hundmöteskurs och båda var ungefär lika upprörda. Ziggy skällde oavbrutet och Matte försökte bara ta sig genom hallen så snabbt som möjligt. De var på samma kurs, i samma hall, Men ändå inte.

De var på samma kurs, i samma hall. Men ändå inte.

När Matte skulle prata om Ziggy på teoritillfället brast hon i gråt och sa att hon visste inte vad hon skulle ta sig till för hennes hund hade blivit ett monster. Mattes mål med Ziggy var att gå många kurser, kanske tävla och ha roligt tillsammans men det kändes inte längre möjligt. Hon kunde inte gå någonstans för han bara skällde oavbrutet. Redan som valp var Ziggy mycket aktiv, han är en högenergihund och har ett enormt behov av aktivitet. På valpkursen skrek han om inte han fick vara kursens medelpunkt och var överhuvudtaget mycket verbal. När Ziggy var 7 månader var de på utställning, något de gjort flera gånger, och då upptäcker Matte att Ziggy reagerar kraftigt på domarens hantering. Hon blir fundersam och tittar på några videoklipp från tidigare utställningar och ser att det redan där finns tendenser till samma beteende. Fortsättningsvis blir det inga fler utställningar. Matte inser också att en annan incident kan ha haft betydelse, en ilsken man böjde sig ned över Ziggy och tyckte att Ziggy skulle vara tyst.

VALET AV STRATEGI

Matte känner sig uppgiven och anklagar sig själv för att inte ha upptäckt Ziggys rädsla tidigare och det är vanligt att känna så men den sortens resonemang leder ingenstans, förutom till dåligt självförtroende. Det som har hänt är historia, vi kan använda informationen till att lägga pusslet men vi kan inte göra något åt hundens bakgrund. Det vi kan göra är att påverka hundens framtid.

På första kurstillfället med hund skäller Ziggy oavbrutet. Jag ordnar en avskild plats med täckta kompostgaller så han inte skall se de andra hundarna och så länge ingen rör sig i närheten är han hyfsat lugn men kan till en början inte ta emot godis.

Kanske ställer ni er frågan- är det ens vettigt att Ziggy går kurs?

Vore det inte bättre att lyfta ut honom ur situationen och göra en beteendeutredning istället? Min åsikt är att både Ziggy och Matte behövde just den här träningen, det är i grupper han låser sig och han har inte ångest. Han är rädd men rädslan är hanterbar. Matte och Ziggy har en bra grund, han är egentligen trygg med henne men den senaste tiden har relationen tagit stryk av alla dåliga val och hetsiga känslor. 

STYRKAN I DET EGNA VALET

Eftersom det inte gick att kommunicera med Ziggy fick Matte sitta still bredvid honom och med jämna mellanrum droppa godis på filten (egentligen en gummerad fäll, bra om filten ligger still). Nu fick han godis trots att han skällde men i en sådan situation är det viktigt att hitta en ingång till hundens känslovärld. 

Efter upprepade godisdropp kunde Ziggy börja äta godiset så då fortsatte vi med det tills han var trygg på filten och hade varvat ner. När han kunde koncentrera sig på att äta godis trots att de andra rörde på sig i hallen kunde vi börja utveckla övningen. Matte öppnade kompostgallerkojan och Ziggy fick kika ut. Han stormskällde men tog sig snabbt tillbaka till filten och då fick han belöning för det på filten. Här belönade vi att han gjorde ett val (tekniken kallas ibland för Power of Choice) och tog sig tillbaka till en trygg plats. Efter många upprepningar kunde de till slut gå ut från kojan och stå på golvet. Ziggy kunde inte ta belöning från Mattes hand men det fungerade fint att hon droppade den på filten. Tryggheten på filten och möjligheten att kunna välja att gå tillbaka gav honom styrkan att våga sig ut.

Filten blev en central del i träningen. Matte tog med sig filten ut på gatan och tränade efter samma princip som på kursen. Filten hängde med överallt, när Ziggy skulle hoppa ut ur bilen låg filten där för att han skulle fokusera och inte vimsa iväg. Tydlighet och tillrättaläggande av miljön ökar möjligheten till bra val!

Mot slutet av kursen kunde Ziggy göra övningar och var inte längre rädd för belöningen. Han kunde hantera lite störning och gjorde stora framsteg. 
Nu har det gått 10 månader sedan möteskursen och idag tävlar Ziggy i nosework! Han är mycket framgångsrik 🙂 Efter möteskurs gick Matte och Ziggy flera kurser och det gör de fortfarande. Idag går de kurs för mig (Marja) och då har Ziggy lite svårt att fokusera (mycket förväntan på sin hundfröken där 😉 ) men då backar vi bara bandet, fram med kompostgallerkojan och filten. Då vet han vad han ska göra och lugnar ned sig. Ziggy älskar att arbeta och den motivationen har vi också använt i träningen. Vi har jobbat med att han ska göra rätt val, lägga all sin energi på bra val istället för dåliga.

Vi har jobbat med att han ska göra rätt val, lägga all sin energi på bra val istället för dåliga.

Visst har det varit en del bakslag och ibland har Matte deppat ihop men även hon har massor med energi och motivation och framför allt – hon har aldrig gett upp sina kursdrömmar med Ziggy!

I ett kommande inlägg berättar vi om Ninja.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close