OMVÄNT LOCKANDE

Fotograf till omslagsbilden: Mikaela Borg

Det finns en övning som heter Omvänt Lockande och som ofta diskuteras på kurser, utbildningar och i olika forum. Övningen används frekvent av de flesta som tränar hund men vad går övningen egentligen ut på? Vi tycker det är en kanonbra övning med många användningsområden och vi tänkte nu dela med oss av våra erfarenheter och reflektioner. 

Övningen har sitt ursprung hos den amerikanska hundinstruktören Shirley Chong. Hon kallade övningen för ‘Doggie – Zen’. Därefter har den omarbetats av flera olika hundtränare. 

Omvänt lockande är en suverän övning där du lär hunden att om du lockar den med något den vill ha – då ska den lära sig att avstå, för att få tillgång till sin belöning. Hur fungerar inlärningen av övningen och vad är egentligen syftet med den?

INLÄRNING

Börja inlärning av övningen med att hålla fram en godbit med stängd hand till hunden. Om du börjar med öppen hand på en nybörjarhund kan det resultera i att hunden tappar motivation och inte förstår syftet – nämligen att den ska ta initiativ och jobba självständigt.

Försöker hunden ta godisbiten håller du handen knuten men håll kvar handen i samma läge. Om hunden krafsar och slickar på handen så gör det ingenting – det är egentligen positivt, ett tecken på motivation hos hunden. När hunden slutar försöka ta godisbiten öppnar du handen och bjuder hunden samtidigt som du säger din belöningssignal. Här ska det gå snabbt, tänk på din timing. Även om hunden vänder bort huvudet för att kolla upp ett ljud – så blir det belöning. Allt hunden gör med riktningen från handen blir belönat. Tanken är att hunden på sikt skall vända bort huvudet från godbiten. Hur du än försöker få hunden att ta godbiten så vänder den bort huvudet. Till slut skall hunden nästan se ut som om godisbiten är äcklig, den vill inte närma sig den! 

Det gäller för dig att var snabb, tyst och kunna stänga handen när det behövs för att forma fram rätt beteende hos hunden.

Fotograf: Mikaela Borg

Du kan öka svårigheten genom att dra handflatan med godisbiten från hunden och den ska då sitta kvar. Jobba i korta pass, den här övningen är svår men väldigt nyttig. Efter ett tag blir hunden tung i rumpan och får lättare att bli stadig. Stadga är ett ”dyrt” beteende – hunden blir trött – så kräv inget annat direkt efteråt. 

Pröva sedan att tappa godis – sitter hunden kvar? Sätt foten på godisbiten om den försöker ta den och invänta att den sätter sig ned/backar ifrån, plocka upp godisbiten och belöna. Utveckla genom att ta övningen till olika platser och miljöer. Byt godis och testa att slänga godiset på/runt hunden. 

Steget därefter kan handla om att öva på att behålla en position i rörelse. Rörelse medför ofta en högre arousal/aktivitetsnivå och därför kan det i rörelse vara en hjälp att använda sig av leksak istället för godis. När hunden är i rörelse kan signalen för att behålla position vara en öppen handflata som höjs något för att hunden ska kunna se den på håll. Den öppna handflatan kan också fungera som stopp vid exempelvis inlärning av stå-moment och rätt position för fotgående i tävlingslydnad. 

I hundmötesträning kan det i sin tur fungera som en hjälp för hunden att välja bort störning

I hundmötesträning kan det i sin tur fungera som en hjälp för hunden att välja bort störning. Själva färdigheten bygger ju på att avstå för att få! Hunden väljer att behålla sin position (det vill säga gå vid hundägarens sida), avstår från att engagera sig i störningen och får därmed belöning från hundägaren. Observera att detta gäller lätt-medelsvår situation och vissa typer av hundar. Det går också att bygga hela övningen med leksaksbelöning, ifall hunden föredrar leksak framför godis. 
Övningen ska inge förväntan och hunden ska tycka att det är roligt att sitta still och fokusera! Vi vet att det är allvar men hunden tycker att det är en rolig lek.

Fotograf: Mikaela Borg

RISKER OCH KONSEKVENSER

Om hunden söker ögonkontakt så jobbar den inte längre självständigt/gör eget val utan frågar om lov. Om hunden tenderar till att söka ögonkontakt får du jobba snabbare och säga din signal innan hunden tittar på dig. Ibland ser vi att vissa har handflatan full med godis och plockar en godisbit i taget och ger till hunden. Detta blir otydligt för hunden, den får svårt att fokusera – är det handflatan eller plockhanden som gäller? Använd bara en hand för att öka hundens möjligheter att lyckas.

Uppmärksamma att omvänt lockande startar med stängd hand! Handen är stängd och då uppstår viss frustration men också förväntan – hunden vill ha det som finns inuti handen. Den prövar sig fram och vi belönar när den gör rätt. 

Det går inte att ersätta omvänt lockande med frishejping. Det bygger på olika saker och du övar olika färdigheter. I omvänt lockande är syftet detsamma oavsett situation – det lönar sig att avstå för att få. 

Omvänt lockande är en svår övning. Den är mångfacetterad, kräver timing, rätt sorts belöning samt att kunna läsa och tolka hundens respons. Är du instruktör behöver du därför vara helt säker på övningen och framför allt hur du ska lära ut den. Annars är risken stor att hundägarna tror att det är en kontaktövning eller sätter krav på hunden som den inte förstår. 

FRUSTRATIONSELEFANTEN I RUMMET 

Är det farligt att ta bort en möjlighet från hunden (den öppna handen som stängs)? Kan det på sikt leda till frustration och är det isåfall destruktivt för hunden? Är frustration farligt?

Övningen bygger INTE på att hunden ska göra fel för att förstå – utan erbjuder en möjlighet, handen öppnas inte hur energiskt hunden än försöker få den att öppnas genom t ex krafsande. Handen öppnas inte förrän hunden börjar tänka bakåt, från handen och visa det med små signaler för att till slut kunna visa att den kan avstå helt – för att få tillgång till belöning. Hunden formar själv fram övningen genom egna val.

Är det så att hunden blir frustrerad, så är det inte farligt såvida det inte övergår i stress!

Är det så att hunden blir frustrerad, så är det inte farligt såvida det inte övergår i stress! Din uppgift som tränare är att vara uppmärksam på hundens respons och belöna så snabbt som hunden du tränar behöver. Är du instruktör är din uppgift dessutom att vara tydlig nog när du förklarar övningen och dess syfte samt flexibel nog att anpassa övningen efter ekipaget. Det finns hundar – som vi väljer att kalla högenergihundar – som har väldigt lätt för att hamna i både frustration och stress. Men faktum är att dessa hundar har allra störst nytta av färdigheten som omvänt lockande ger för att väga upp för dessa svagheter. 

Vilken övning som helst kan laddas med frustration om man lär in den på fel sätt, exempelvis gör det för svårt, höjer kriterierna för tidigt och/eller har dålig timing. Ifall en hundtränare belönar olika saker varannan gång eller väntar för länge med att belöna, trots att hunden gjort ett eget val, kommer hunden förstås bli frustrerad och ta med en dålig känsla från träningen – oavsett vilken övning vi talar om! 

Omvänt lockande handlar inte om att ta bort något från hunden. Korrekt utfört handlar övningen om att hunden har ett val – den visar att den kan avstå och då får den tillgång. Handen skall vara i en fast position och inte tas bort från hunden förrän hunden har förstått konceptet och övningen kan då utvecklas genom att handen förs ifrån hunden och på så sätt lär sig hunden att omvänt lockande betyder att den ska behålla sin position. Vi tycker det är en fantastisk övning om den utförs korrekt, speciellt när det handlar om att växla mellan högt och lågt tempo/aktivitet hos hunden. 

Vi tycker det är en fantastisk övning om den utförs korrekt, speciellt när det handlar om att växla mellan högt och lågt tempo/aktivitet hos hunden

Det finns de som undviker omvänt lockande på hundar som har dåligt självförtroende eller uppfattas osäkra av någon annan anledning. Då är det många som hellre går till frishejping för att öva hunden i att ta initiativ och lyckas i träningen. Men (!) en osäker hund behöver tydlighet och snabba belöningar för att utvecklas i rätt riktning. Vi tycker att omvänt lockande – rätt utfört – verkligen bygger självförtroende. När hunden är säker på vad som förväntas av den och känner sig duktig är möjligheterna för omvänt lockande oändliga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close