HUNDLEK

Det är ofta något som ”bara sker” och de flesta fäller kommentarer om att vissa hundar kommer bra överens och andra inte. Men hur gör vi med de som inte kommer överens? Går det att påverka relationen i rätt riktning? 

Mina (Marjas) hundar är ett bra exempel så jag tänkte dela med mig lite om deras relation och hur den har utvecklats över tid. De har alltid kommit bra överens MEN det har inte varit friktionsfritt hela tiden. Det hade kunnat gå överstyr om jag låtit dem sköta sig själva. Mitt syfte med att styra upp deras interaktion har varit att jag vill lära dem att GÖRA RÄTT VAL. Jag vill inte stå bredvid som en stor pekpinne och vakta på dem varje gång de ska leka, jag vill att de ska kunna leka själva, röja och att det ska vara sanslöst roligt. Hundlek i lagom portioner, bygger styrka, koordination och gott självförtroende.

Brottning!

Lyra är en 2-årig malinois som är väldigt seriös i allt hon gör: hon gillar ordning och reda. Jag uppfattar henne som en klok, ganska mjuk och lösningsorienterad hund med stor integritet. Lyra är social och duktig på hundspråk men hon kastar sig inte in i saker och ting, hon vill vara beredd. Hon är mycket fysisk och älskar att springa och att brottas.

Greta är en 1-årig holländsk herdehund (en ras som vi gjort ett eget inlägg om)  är energisk, påstridig och gärna kastar sig in i saker. Hon har en vilja av stål och ett gott hjärta. Greta är nyfiken, totalt orädd och gillar utmaningar. Samtidigt är hon väldigt öppen och social men blir lätt utåtagerande och brötig för att hon VILL SÅ MYCKET. Trots detta har hon lätt för att fokusera. Hon gillar också att springa och vill gärna brottas.

Till saken hör att båda har STORT föremålsintresse, skyhög aktivitetsnivå  och rejält med resursförsvar.

Då kanske ni undrar hur det kan fungera 😉?

Det finns några komponenter som var viktiga i ingångsskedet och det var att Lyra är klok och att Greta (under den hejdlösa ytan) är en snäll hund. På ett sätt var de väldigt kompatibla och på ett annat sätt, inte alls det.

När Greta var valp trodde hon att hon ägde världen och det var en smula arbetsamt, särskilt för Lyra. Hon tog det dock med ro och jag gick in och hjälpte henne så hon skulle slippa ta ansvar själv. Jag såg när Greta började provocera Lyra (gick för nära henne när hon låg på sin plats i soffan – det blir ett sätt att utmana Lyras integritet), då hejdade jag Greta och kallade in henne till mig. Om jag INTE hade gjort det, om jag inte varit lugn, vänlig och bestämd då hade deras relation fått en dålig start: Lyra hade tröttnat på Greta och blivit irriterad och på sikt frustrerad över en ihärdig valp som aldrig ger upp.

Nu blev det istället så att när Greta var större, cirka 6 månader (hennes hjärna var så pass utvecklad att hon kunde ta till sig när Lyra sa till henne på skarpen), då blev Lyra tydligare. När hon behövde säga ifrån mer rejält, då backade Greta direkt! Lyra var fortfarande rättvis, hon sa bara ifrån när Greta gick över gränsen. 

Jag har nolltolerans på resursförsvar av den anledningen att båda är likadana. Det är ett beteende som kommer naturligt för dem. Det betyder också att det lätt blir förstärkt. Jag får vara noga med/se till att det inte uppstår så att de övar på fel beteende. När det gäller deras resursförsvar separerade jag alla måltider och bentugg tills dess att de kunde hantera det och de lärde sig hantera det genom att jag lärde dem vänta på sin tur och ALLTID lyssna på mig. En väl fungerande brytsignal är A och O! Det betyder att de får varna till viss del MEN andra parten måste lyssna på varningen, inte utmana och direkt backa när jag säger till. På så sätt lär de sig (framför allt Greta😉) att det inte fungerar att provocera för jag stoppar i tid. Det lönar sig med andra ord aldrig och blir därför aldrig ett förstärkt beteende. De kan äta ben och tugga i varsin korg men än idag lämnar jag dem inte ensamma med stora ben eller kongar. Däremot kan jag lämna dem med mindre ben som går snabbt att äta upp. Risken att resursförsvaret uppstår kommer främst när hundarna ska byta ben – någonting som är ganska vanligt i flerhundshushåll. Plötsligt är den andra hundens ben en större resurs, och det kan uppstå konflikter om inte båda är sugna på att byta samtidigt. Det här är inget problem när jag är i närheten, men om jag inte är det, då kan det gå fel. Den risken tar jag aldrig. 

Jag kallar det för att Greta kan vara tyken och Lyra kan överdriva sin privata zon. Med tyken menar jag att hon är en unghund som är nyfiken och gillar att testa gränser, pröva sig fram. Ibland kanske Lyra inte är sugen på det och då markerar hon tidigare än var hon brukar göra. Det är då hon så att säga överdriver sin privata zon. Den kan vara överdriven för att hon är trött eller för att hon just då inte har lust att leka eller byta ben. Där behöver jag vara uppmärksam och hitta en fungerande balans. 

En annan viktig komponent är TID. Jag gav dem tid och släppte inte ihop dem hej vilt när Greta var valp. Jag hjälpte dem istället BYGGA sin relation genom korta och övervakade pass i början. De flesta valpar är hemska 🙄 och skaderisken är stor och där är jag noga. Det vinner alla på i längden.

Här kan ni se hur de leker med en stor gren. I början märker ni hur jag säger “Lyra Loss” och sedan “Ska vi gå då?” vilket är en signal för att hon ska ta det lugnt och inte vara påstridig och att vi ska röra oss framåt. I passiva lägen är det större risk att något händer. Greta morrar och låter alldeles förskräckligt medans Lyra är helt tyst. Lägg märke till att Greta slutar morra när Lyra släpper men morrar INTE när hon väl tar tag igen utan när leken börjar. Det här är alltså lekmorr med ett uns allvar – det är okej för min del, i mina ögon är detta utvecklande lek. Titta också på hur Greta blir mindre bekväm när Lyra kommer närmare på pinnen och hur Lyra då så småningom släpper. Lyra tuggar också mycket på pinnen, mer än hon kampar och är avslappnad i sin attityd och sitt kroppsspråk. Detta gör hon för att visa Greta att det finns ingen anledning att hetsa upp sig 😉 När Greta springer iväg med pinnen och tar en paus – då inväntar Lyra henne och rusar inte fram för att stjäla pinnen – det hade kunnat leda till konflikt och då väljer Lyra bort det. När Greta är redo för lek igen, då går Lyra fram och tar tag.

Idag har de en otroligt fin relation, de kan springa ute på tomten och leka själva och de lyssnar och litar på varandra. De kan t o m leka dragkamp, även om det mest är Greta som får vinna, Lyra gör ingen stor affär av det, hon vet att om hon verkligen vill vinna, så kan hon det. Under hormonella perioder är jag restriktiv då de är mer känsliga och lättirriterade. 

De har aldrig varit i slagsmål men en gång har Lyra bitit Greta. Jag var inne i kaninhägnet och hundarna lekte längst ned på tomten (30 meter därifrån). Jag fick känslan av att Greta var lite för högt upp i varv och att Lyra var irriterad på henne. Jag skyndade mig ut när jag hörde det, men hann inte. Det gick hål men Greta backade direkt och sprang till mig. Efter det tog det ett tag för dem att hitta rätt känsla men jag gav dem den tiden och styrde noga upp när leken kom igång igen.

Mitt bästa råd för en fungerande relation är att vara delaktig. Hundarna kanske kan klara det själva – eller inte. Därför är det viktigt att du är med från början! Jag vet att om jag inte skulle vara så noga, rättvis och tydlig med mina hundar – med vad som är okej att göra och inte – då hade de definitivt inte haft en konfliktfri relation idag.

Om hundar får för mycket ansvar som de inte kan hantera, då kan det leda till dåliga val som går ut över relationen. Flertalet konflikter som slutar med tjafs och slagsmål och hundarna får snart problem med att vara avslappnade tillsammans. I sådana fall är de ständigt på sin vakt, konflikter uppstår oftare och då kan det bli svårt att reparera relationen. 

Med det sagt vill jag också säga att det finns naturligtvis hundar som inte behöver styrning och klarar att ha en fin relation utan att någon behöver guida dem.

För mer input  i ämnet – kolla kursen Sätta ihop hundar och våra föreläsningar om Hundars lek, Hundars samspel, Resursförsvar och Bit- och slagsmålsproblematik.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close