DET SVÅRA VALET – om att förlora en hund

Till minne av Greta

Nu tänker jag (Marja) vara transparent och även sticka ut hakan och beröra ett jobbigt ämne, något vi inte talar om och som ofta är laddat med skuld- och skamkänslor. Jag tänker berätta och dela med mig av hur det gick till när jag förlorade Greta, vid 1,5 år ålder. Det är förvisso väldigt privat MEN eftersom ni följare på ett sätt tar del av våra liv och vår vardag så tänker jag att det blir konstigt om Greta försvinner ur flödet och ni inte vet varför.

Min förhoppning är att inlägget ska vara till hjälp både för den enskilda hundägaren och för dig som jobbar med hund.

Det här inlägget är också en del i något jag och Anna jobbat med en tid – en föreläsning om just Det svåra valet. Vi har gjort en föreläsning till de som går vår yrkesutbildning för att bli beteendeutredare men vi kommer också att släppa en som riktar sig till hundägare.

Vem var Greta?

Glowing Greta, en holländsk herdehund från Team Golden Stars kennel. Hon var ”Queen” i kullen. Hon styrde, ställde och höll igång allihop. Jag minns när uppfödaren lade upp ett videoklipp från skogsutflykten och alla valparna for runt som tokiga och lekte med varandra bland löven – utom Greta. Hon stod kvar och kampade med uppfödarens skosnören. Då tänkte jag att det är hon som är min ❤️ Greta var alltid glad, ville alltid träna, ville alltid göra rätt. Hon hade stort rörelsebehov, älskade att springa och hon sprang lös i skogen, minst 1 timma varje dag. Det var starka drifter och mycket hund men ändå så lyhörd och fokuserad. Hon var en utmaning men hade stor potential. För mig var hon den optimala sporthunden men samtidigt hunden som lekte sida vid sida med mina barnbarn.

Hjärnhinneinflammation – Steroid Responsiv Meningit Arterit (SRMA)

Det här är en icke-bakteriell autoimmun sjukdom som vanligen debuterar hos hundar under två år. Den är indelad i en akut och en kronisk variant. Det finns inga klara besked om varför sjukdomen uppstår men flera studier visar på att något i kroppen triggar immunförsvaret. Det är inte något som kommer från fästingar –  vilket många tycks tro. 

(Detta var en kort beskrivning – för dig som vill veta mer finns länkar till studier längre ner.)

Det vanligaste symtomen på SRMA är kraftig smärta från nacken MEN enligt min erfarenhet är just nacksmärtan toppen på isberget. Innan hunden får ont i nacken byggs skovet upp av en mängd olika symtom som, diarré, stelhet, vandrande hälta, feber, nedsatt allmäntillstånd, trötthet och smärta som vandrar runt i kroppen. Hunden kan på sikt utveckla extremt smärta och skrika bara någon närmar sig den.

Diagnos ställs bl a genom blodprov, CSF (prov på ryggmärgsvätska), urinprov och utvärdering av cortisonbehandling. Behandling sker genom behandling med cortison där hunden får en hög dos i starten som sedan minskas till underhållsdos för att sedan fasas ut helt. Det är vanligt med återfall och i vissa fall klarar sig hunden inte utan cortison, utan får stå på det livet ut.

Leva med sjuk hund – smärtproblematik

När det gäller smärta hos hund brukar jag dela in i det i två kategorier.

En typ av smärta som hunden förstår och den kan relatera till var smärtan har uppstått. Här tänker jag ont i tassen/benet, sår och lokala skador. Det här kan de flesta hundar hantera ganska bra. 

Den andra typen däremot är svårare för dem. Det är smärta som vandrar, som breder ut sig över stora ytor och det är svårt att förstå var det egentligen gör ont. 

Hundar är individer och reagerar förstås olika på smärta. En del blir mer undvikande och inåtvända, drar sig undan och kan även morra medans andra blir mer aktiva och smärtan blir som en trigger. Så var det med Greta. Ju mer ont hon hade desto mer aktiv blev hon. 

Detta blev förstås en ond cirkel som var svår att hantera, både för henne och för mig. Eftersom hon var en högenergihund var det svårt att veta vad som var vad. Greta hade lätt till att ljuda (pipa, skrika, gnälla). Om hon blev frustrerad kunde hon låta som en skrikande björn. Detta hade vi jobbat mycket med och i lydnaden hade vi det under kontroll men efter hennes andra smärtskov accelererade ljudandet och ju mer smärta hon fick, desto mer frustrerad och begränsad blev hon. Ljudandet blev ett sätt för mig att förstå hur hon mådde. Vid ett tillfälle ljudade hon extra mycket och då hade hon problem med urinen och hade jag inte varit uppmärksam där, så hade vi kanske missat det.

För den som bara såg Greta då och då så verkade hon inte sjuk. Och det är just så det är med den här typen av hund. Du kan inte gå efter att  “hunden är ju glad och leker med en boll – den har inte några större problem”. Leka, det skulle de göra även om de var döende, ända in i det sista. Det är andra små tecken som du får gå på. Huruvida hunden överhuvudtaget orkar sortera intryck. 

I Gretas fall var det tex att det att hon inte kunde hålla riktigt i leksaken längre, hon orkade inte bita om. Det gjorde alltför ont. Hon gick med lite sänkt huvud pg a smärtan. Jag kunde se rörelsestörningar som snedsteg och att det högra benet föll ut och inte hängde med. Hon hade rynkor under ögonen och hade svårt att komma till ro dagtid. Hon överreagerade på stimuli som andra hundar, bilar, människor – saker som hon inte reagerat på förut. Hon kunde skälla på människor hon kände för hon hann inte, orkade inte sortera och se vem det var som kom. Hon hade biverkningar av cortisonet, sår på huden, mag- och urinvägsproblem och överdrivna hyperreaktioner på stimuli.

Det var också svårt att möta upp Gretas smärtproblematik då hon nästan alltid haft ont, någonstans, trots sin unga ålder. När hon var ca 5 månader bröt hon av flera tänder som behövde opereras och det blev också en smärtsam infektion. Hon var vild och kampade med allt och hade ett hårt och fast bett, vad hon än satte tänderna i. Sedan debuterade hennes sjukdom vid 7 månaders ålder. Jag kunde liksom inte veta vad som var “jätteont” för henne, hur hon upplevde det, jag kunde bara tolka genom att studera hennes beteende. Det sista skovet av smärta var t ex annorlunda: hon var så trött. Jag kunde se att hon inte orkade.

Att leva med en sjuk hund ställer stora krav på dig som hundägare. det är en ständig kamp och stress och ältande kring hur hunden mår och varför den gör som den gör. Är beteendet normalt eller är det kopplat till sjukdomen? Det tenderar till att sluka dig och det är viktigt med ett kontaktnät som orkar lyssna och kan förstå. Jag hade förmånen att ha en otroligt engagerad uppfödare som aktivt höll kontakten och stöttade mig. Jag hade även familj och vänner som stöttade.

Det svåra valet
Vi har det yttersta ansvaret för våra hundar och i det ingår att vi blir tvungna att göra ett svårt val. Väldigt få hundar dör av ålderdom i hemmet – i de flesta fall handlar det om sjukdom och smärta som de inte kan leva vidare med. 

En stor orsak är att vi har inte det som krävs för att hjälpa dem. Det här beslutet brukar växa fram tills du en dag inser att nu går det inte längre. Det kan vara en komplikation som tillstöter eller att din hund blir sämre alternativt får fler symtom.

För oss var det så att Gretas tredje skov kom när hon stod på cortisonbehandling vilket innebar att hon framgent skulle behöva stå på cortison resten av sitt liv. Det finns det hundar som gör, där det fungerar bra, men det är hundar som kan anpassa sig till ett lugnt liv och vars dos inte är hög. Greta var bara 1, 5 år och allt annat än lugn. Hon hade stora svårigheter att inordna sig under sin sjukdom. Hon hade mycket biverkningar av cortisonet, även beteendemässiga och att låta henne fortsätta så kändes inte bra. Hon hade troligen utvecklat den kroniska varianten då hon trampade igenom framtassarna och sköt upp ryggen i en båge: strategier för att avlasta nacken. Detta var ett tecken på att hon vid det laget hade konstant smärta i nacken.

Nu undrar ni kanske varför jag inte prövade att ge henne starkt smärtstillande hos veterinären och som nästa steg laborera med cortisondosen för att hitta ett läge där hon var smärtfri? Tanken slog mig men jag tänkte också att hur ska jag veta om hon är smärtfri?

Svaret är att det kan jag aldrig veta så jag var tvungen att låta henne gå. Jag kunde inte utsätta henne för mer smärta, en fortsatt kamp med enorm frustration över att vara begränsad och jämt ha ont. Hon var en hund som behövde gasa, få utlopp genom bitarbete och springa sig trött.

Det var jag som tog beslutet men jag är oerhört tacksam för den dialog jag hade med både min veterinär, fysioterapeut och uppfödare. Gretas team.

Andra hundar
Om du har fler hundar blir de också påverkade av att leva med en sjuk hund. Det går åt mycket energi till att förhålla sig till den sjuka individen, hur reagerar hen idag? Detta skapar en viss stress och gör att den andra hunden behöver ensamtid och få ordentligt med utlopp och bekräftelse. Situationen kan också skapa överdrivet kontrollbehov vilket kan innebära att hunden blir reaktiv.

När den sjuka hunden är borta är det hjälpsamt om den andra hunden får komma in och lukta på sin vän. Jag gör så med mina hundar och jag kan se att de nosar och sedan släpper det. Och jag tänker att det hjälper dem komma vidare. De förstår att deras vän är borta. 

Till dig som tror dig veta
Nu riktar jag mig direkt till dig som skriver inlägg i sociala medier och har synpunkter på huruvida en hund borde avlivats eller inte. En hund som du inte ens känner utan du har bara sett den i sociala medier men ändå vet du bäst. Kanske du har sett ett inlägg någonstans om en hund som avlivats och sedan skriver du om det i en annan grupp. Jag har också fått kommentarer som ”har du inte avlivat flera hundar nu” eller synpunkter som att det var kanske för ”tidigt” “fanns det verkligen ingenting mer du kunde göra” osv.

Då vill jag säga HÅLL KÄFTEN – FÖR DU HAR INTE EN ANING! 

Den som lever med hunden SER förändringar i beteende som den som är utanför aldrig ens märker. Vissa hundraser/hundtyper är dessutom experter på att dölja smärta som t ex bull- och muskelhundar, vallhundar och andra hårt arbetande hundar. De kan jobba, leka och ta i även om de har väldigt ont därför att deras motivation är så stark, driften tar över. De är avlade för att kunna arbeta hårt trots inre eller yttre motstånd.

Vem gav dig rätten att döma?

Efteråt
Du kommer att känna en stor sorg men också en stor lättnad. Det uppstår en fruktansvärd tomhet som äter upp dig inifrån. Med detta följer också skuldkänslor över det faktum att du känner dig lättad men också funderingar kring om du gjorde rätt val. 

Den frågan får du aldrig svar på. Vad du kan göra är att backa bandet och försöka förstå. Pussla ihop det som hänt och då kommer du inse att du gjorde rätt val. Det här pusslandet är en viktig del i bearbetningen av din sorg.

Jag gick igenom allt det och jag hade gjort vad som helst för att få ha henne kvar. Jag gjorde allt som gick att göra men det räckte inte. Efteråt, när jag lade pusslet, så insåg jag att hon efter det andra skovet aldrig blev 100% smärtfri. Det var tungt att upptäcka det. Ännu tyngre är tanken och sorgen över det vi inte fick göra, att hennes liv blev alldeles för kort.

För mig är det viktigt att ständigt titta på foton och videoklipp – då känns det som att hon fortfarande är med mig. Det blir lättare att minnas hur det kändes att följa virvlarna på bröstet med handen och hur mjuk hennes mungipa var när hon sov. För någon annan kan det vara för svårt. Du som sörjer behöver hitta ett sätt som fungerar för dig, för du behöver minnas för att ta dig igenom.

Jag kommer att skaffa en ny hund, inte nu men senare, när jag och Lyra hämtat oss och är redo. Jag kan inte tänka mig ett liv utan holländare. Jag känner en viss tröst i det, allt som jag och Greta gjorde kommer jag göra med den nya valpen.

Om du vill veta mer

https://stud.epsilon.slu.se/11206/1/werholt_m_170926.pdf

https://www.researchgate.net/publication/229998650_Steroid_responsive_meningitis-arteritis_in_dogs_Long-term_study_of_32_cases

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26582438/

https://www.slu.se/fakulteter/vh/forskning/forskningsprojekt/hund/hundgenetikgruppen-tollarsjuka/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close